Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Liity

Jos mielit liittyä, tulee sinun lukea tämä sivu huolella läpi. Tekstiä on jonkin verran mutta toivon todella että luet kaiken, vaikka olisitkin kokenut roolipelaaja, sillä alla on paljon tietoa Sobakasta ja itse pelistä.
 

Juoni

Vaikka etusivulla siitä jo paljon kerrotaankin, kerron tässä vielä lisää. Peli sijoittuu siis Venäjälle, lähelle Petroskoin kaupunkia, jossa kolme koiralaumaa elää. Odin, Dva ja Tri ovat kolme koiralaumaa, jotka eivät tule toimeen keskenään niin hyvin. Jokaisella on vähän omat käsityksensä rajoista ja ne aiheuttavat paljon riitoja laumojen välillä. Lisäksi laumojen kiusaksi on vielä ilmestynyt leviävä tauti, ihmisten ansiosta. Jokin aika sitten joukko ihmisiä tuli laumojen alueelle levittämään outoa uutetta kasveihin ja veteen, sekä joihinkin pieniin eläimiin. Tarkoitus oli luoda aine, joka pystyisi edistämään eläinten evoluutiota, jotta ne voisivat esimerkiksi puhua ihmisten kanssa. Nähtävästi jokin meni vikaan, sillä uute onkin aiheuttanut leviävän viruksen. Ei kulunut kauaakaan, kun koirat huomasivat tietyn hajuisten vesien ja riistaeläinten tuovan kivuliaan kuoleman. Koirat nimittävät tautia Boliksi.
  Tulevaisuudessa on aina mahdollista, että sivujuonia kehittyy tai että koko pääjuoni saa uuden käänteen. Toistaiseksi sellaista ei ole sovittu.

Laumat

Odin on yksi kolmesta laumasta. Se on pääasiassa rauhallinen, joten sitä kiinnostaa enemmän viruksen kadottaminen kuin turha kiistely laumojen rajoista. Se harvemmin ottaa yhteen kahden muun lauman kanssa. Odin on tarinoiden mukaan ollut ensimmäinen ja ainoa lauma alueella, josta myöhemmin Dva on muodostunut omaksi laumakseen, kun eri mielipiteet asioista ajoivat koirat riitoihin. Odin usein käyttää tätä syynä ja perusteluna moniin asioihin, ja ehkä tietyllä tavalla myös pitää kahta muuta laumaa vähän "huonompana". Mutta kysyttäessä se aina kiistetään, sillä lauma yrittää pitää hyvän imagonsa ja olla aina se sovitteleva osapuoli, myös muiden asioissa, jotka ei välttämättä laumalle kuuluisi. Odin myös yrittää näyttää olevansa ns. "täydellinen ja sopuisa" lauma, mutta se ei ole koko totuus. Se on ennakkoluuloinen, varsinkin Trin jäseniä kohtaan, koska lauma on saapunut alueelle myöhemmin.

Dva on toinen kolmesta laumasta. Se on tunnettu olevan tarkka rajoistaan, joten sen kanssa tulee helposti rähinää jos joku yrittää vedellä omia rajojaan Dvan alueelle. Kuten aiemmin mainittiin, Dva on aiemmin ollut osa Odinia, mutta erkaantui omaksi laumakseen erimielisyyksien takia. Dva onkin aikalailla Odinin vastakohta. Se vähän kyseenalaistaa koko Bolin todellisuuden, ja ajattelee kuolemien vain johtuvan koirien omista suvussa liikkuvista sairauksista. Viime aikoina kuolemat ovat tosin lisääntyneet, ja Dvakin on ehkä alkanut vähän huolestua asiasta, vaikka yrittääkin muille esittää olevansa tyyni ja välinpitämätön asiaan liittyen. 

Tri on viimeinen kolmesta laumasta. Se on tullut alueelle muualta, tarkemmin Norjan/Suomen puolelta Venäjälle. Aluksi Dva yritti estää kolmannen lauman tulon, mutta epäonnistui, kun Odin ei ollut kiinnostunut auttamaan. Etenkin Tri ei ole varma, missä kahden muun lauman rajat menevät, joten on yleistä joutua hätistelemään lauman jäseniä omalta alueeltaan. Tri katsoo Odinin laumaa ylöspäin ja yrittikin aluksi liittoutua tämän kanssa, mutta Odin ei ollut kiinnostunut yhteistyöstä. Jotkut syyttävät Trin laumaa sairauden tuomisesta kahden muun lauman alueelle, mutta todellisuudessa virus alkoi levitä jo vähän ennen Trin tuloa. Laumalla on silti vaikeuksia, sillä se saa usein syytöksiä taudin tuomisesta.

Asemat ja arvojärjestys

Johtaja on lauman arvovaltaisin jäsen ja johtaa laumaa. Päättää asioista ja pitää lauman kasassa. Johtajia on vain yksi per lauma. Usein johtaja on vähintään 4 vuotias, jotta hänellä on jotain kokemusta ja tietoa elämästä, mutta toki poikkeuksiakin on. Johtajan arvo on sukupuolineutraali. Seuraava johtaja tulee olemaan Johtajan vanhin pentu, tai jos hänellä ei sellaista ole, silloin vara-johtaja. Usein johtaja ja vara-johtaja ovat kumppaneita keskenään, mutta poikkeuksiakin on. Vara-johtaja voi esimerkiksi olla hyvä ystävä.

Vara-johtaja on lauman toiseksi korkeimmassa asemassa. Hän auttaa johtajaa tekemään päätöksiä ja huolehtii laumasta, jos Johtaja on sairas tai jostain syystä muualla, vaikka jossain "matkalla". Vara-johtaja on Johtajan tavoin sukupuolineutraali asema, ja Johtaja saa itse valita kuka on hänen vara-johtajansa.

Komentaja on arvostettu asema, mutta ei yhtä arvostettu kuin kaksi ylempää asemaa. Komentajan tehtävä on valvoa alempien laumalaisten tehtäviä ja määräillä heille pieniä töitä. Komentaja on myös se, joka usein johtaa hyökkäyksiä toisiin laumoihin jos on tarve. Pienten ongelmatilanteiden sattuessa voi kysyä apua Komentajalta, joka itse voi punnita onko asia niin iso, että tarvitaan Johtajan mielipide.

Parantaja on erittäin korkea asema laumassa, ja häntä arvostetaan tämän lääkinnällisten taitojen vuoksi. Heillä on kova paine ja vastuu laumasta, sillä parantajia on vain yksi. Usein parantajalla on yksi parantajaoppilas apunaan, mutta sekin on vain oppilas. Parantaja joutuu myös antamaan lähes koko elämänsä työlleen, sillä parantaja ei saa hankkia kumppania tai pentuja. Osa ei pysty sitoutumaan työhönsä, ja hankkii kumppanin vaikka salaa. Sellaisesta tosin tulee vakava rangaistus, sillä lauman terveys on tärkeää ja parantajan pitää olla kykenevä pitämään huolta laumasta.

Parantajaoppilas on parantajaksi opiskeleva nuori koira. Hänestä tulee seuraava parantaja, kun edellinen parantaja eläköityy, tai ei jostain muusta syystä ole enää kykenevä hoitamaan työtään parantajana. Parantajaoppilas usein seuraa kun parantaja hoitaa potilaita ja opiskelee yrttejä yms. Hieman kokeneempi oppilas voi myös itse hoitaa joitain helpompia tapauksia, tai suorittaa muita pieniä tehtäviä. Parantajaoppilaaksi pääsee vain yksi kerrallaan, ja oppilaalta vaaditaankin rauhallista ja omistautuvaa luonnetta.

Rajavahti on koira, joka viettää usein päivänsä vahtien oman lauman rajoja. Tehtävänä on pitää muiden laumojen jäsenet poissa omilta mailta. Jos joku ylittää rajan ilman hyvää syytä, eikä suostu lähtemään kehotuksista huolimatta, on lupa käydä kiinni. Tappaa ei kuitenkaan saa, vaan sillon tunkeutuja viedään lauman johtajalle. Rajavahteja on yhteensä 6 yhdessä laumassa, ja he usein toimivat pareina, jolloin ongelmatilanteen sattuessa toinen voi jäädä rajalle vahtiin ja toinen juosta leiriin hakemaan apua tms.

Metsästäjä on koira, jonka tehtävä on hankkia ruokaa laumalle. Metsästäjillä ei ole lupa syödä metsästysreissuilla, mutta nälkäisimmät eivät välitä tästä säädöksestä vaan syövät silti. Siitä on tosin helppo jäädä kiinni, sillä metsästäjät kulkevat usein 2-5 hengen ryhmissä ja silloin voi olla vaikeaa saada muita ryhmäläisiä olemaan hiljaa asiasta. Metsästäjät ovat ns. "perus laumalaisia" ja heitä voi olla laumassa rajattomasti. Toisinaan heitä voidaan myös laittaa tekemään muita tehtäviä, jos esimerkiksi rajavahdeista on puutetta.

Vanhus on vanha tai huonokuntoinen koira, joka on jo eläköitynyt tehtävistään. Nuorin vanhus voi olla 9 vuotias, mutta joskus koira voidaan vapauttaa tehtävistään nuorempanakin, esimerkiksi jonkun vamman takia. Moni koira tosin jatkaa omassa tehtävässään vaikka olisi jo yli 9 vuotta. Vanhuksia arvostetaan ja nuoremmat koirat tykkäävät kuunnella tarinoita heidän elämästään.

Emo on tiineenä oleva tai juuri synnyttänyt narttu. Hän saa vapautuksen tehtävistään ja palaa työhönsä kun hänen  pentunsa täyttävät 6 kuukautta ja nousevat pennuista oppilaiksi. Parantaja ei voi olla emo, sillä hän ei saa saada pentuja. Johtajan, vara-johtajan tai komentajan tullessa emoksi, tämä joutuu välillä hoitamaan työtehtäviä, mutta ei esimerkiksi taistele tai metsästä.

Säännöt ja rangaistukset

 

Säännöt

- Toisen laumalaisten kanssa ei kaveerata! Eikä varsinkaan rakastuta tai hankita pentuja.
- Kunnioita vanhempia lauman jäseniä, sekä heitä, jotka ovat arvoasteikossa ylempänä kuin sinä.
- Ketään ei tapeta ilman lupaa! Lauman johtaja päättää mitä vaikkapa tunkeilijoille tehdään.
- Riistaa ei syödä työvuorossa! Ei vaikka olisi kuinka nälkä.
- Emoa tai pentuja ei jätetä heitteille. Eikä muita pahasti loukkaantuneita, ellei kyseessä ole erikoistilanne, esim. laumasta karkoitettu yrittää vain saada suojaa vanhalta laumaltaan.
- Itsepuolustus on sallittu, mutta turha tappelu ei!
- Parantaja ei saa hankkia kumppania, eikä myöskään pentuja.

rangaistukset

- Ruuattomuus; kestää yleensä 1-2 päivää. Lauman jäsen ei saa hakea leiristä ruokaa parin päivään.
- Lisätyöt; jäsen saa jotain ylimääräistä tehtävää, kuten lisää metsästystä tai yrttien järjestelyä parantajalle yms.
- Fyysiset rangaistukset; usein puraisu, ei tosin liian syvä. Haava voi olla kipeä pari päivää, mutta parantajalta saa usein lääkettä kipuihin.
- Arvon alennus; ei varsinainen rangaistus vaan ennemminkin toimenpide. Jos koira ei kykene hoitamaan työtään kunnialla, hänen arvonsa laskee. Usein todella häpeällinen rangaistus.
- Karkoitus; koira karkoitetaan laumasta. Harvinainen rangaistus, usein koira tosin liittyy toiseen laumaan.
- Tappaminen; harvinaisin ja raain rangaistus. Annetaan vain koiralle, joka vaikuttaa liian vaaralliselta vain karkoitukselle, esim jos on tappanut jonkun. Usein koko lauman annetaan hyökätä syyllisen kimppuun ja koira kuolee taistelun jälkiin omiin vammoihinsa ja kipuihinsa.

Alue ja sää

Alue on pääosin metsää, jossa kasvaa enimmäkseen havupuita. Siellä täällä on pieniä lampia tai järviä, joista voi juoda vettä. Soitakin on, mutta ne eivät ole upottavia, joten niistä ei ole pelkoa. Kauempana idässä on kivikkoa ja vuoristoa, mutta sinne kestäisi pari päivää kävellä, eikä siellä oikeastaan ole mitään, mikä koiria kiinnostaisi. Toisessa suunnassa, lännessä ja pohjoisessa, on kaupunkia/kylää, jossa asuu ihmisiä. Virus on sieltä peräisin, vaikkeivat koirat sitä tiedäkkään. Matkaa sinnekkin on sen verran, että kävellen menisi ainakin 5 päivää. Harva koira on ollut tarpeeksi rohkea mennäkseen sinne, eikä sieltä moni palaakkaan.
  Sää on verrattavissa Suomen säähän. Talvisin on usein -10 pakkasta ja lumista, kun taas kesällä voi olla vaikka +20. Syksyt ja keväät ovat samaa luokkaa Suomen kanssa. Vuodenajat vaihtuvat samaan tahtiin kuin irl, vuorokaudenajat eivät niinkään, koska yksi tunti ropessa voi kestää päivien ajan roolia läpi.

Bol

Bol, eli se leviävä sairaus. Se tarttuu viruksen joutuessa elimistöön, eli jos tartutettu juo samaa vettä kuin terve koira, pian molemmat ovat sairaita. Sairauksen kantoaika vaihtelee viikosta jopa puoleen vuoteen, joten on vaikea ennustaa kuka saa sairauden seuraavaksi tai kuinka kauan virus on oleskellut jo elimistössä. Tauti on myös perinnöllinen, jos edes toinen vanhemmista on sairastunut, myös pennuista tulee 100% varmuudella sairaita, ja ne todennäköisesti kuolevat jo ennen syntymää tai pari kuukautta syntymän jälkeen.
  Taudin oireisiin kuuluu polttava kipu elimistössä, joka alkaa aivan varoittamatta. Ensimmäiset "kipukohtaukset" saattavat kestää vain muutaman sekunnin, mutta taudin edetessä kipu voi kestää tunteja. Myöhemmin mukaan tulee myös lähes kaiken ruoan oksentaminen veren kera, joten sairastuneen tila heikkenee nopeasti. Moni haluaakin päästä tuskistaan heti taudin alkuvaiheilla, sillä parannuskeinoa ei ole, eikä mikään ravallinen kipuääke auta polltavaan tunteeseen uhrin sisällä. Tauti tappaa parin kuukauden sisällä. Pienemmät riistaeläimet kuten oravat, jänikset ja linnut tuntuvat olevan immuuneja taudille, tosin nekin voivat kantaa sairautta juodessaan likaista vettä tai syödessään marjoja joihin on jotenkin päässyt virusta.

Pelaajien säännöt

- Ei autohittaamista, metapelaamista, teleporttaamista tai muchaamista. Eiköhän kaikki tiedä.
- Roolivuorot!! Jos kolme pelaajaa pelaa keskenään ja yksi menee esimerkiksi nukkumaan, aamulla ei ole hauska herätä siihen kun kaksi muuta ovat roolinet 50 roolia eteenpäin omilla hahmoillaan. Kärsivällisyyttä siis!
- Kiroilu sallittu kohtuudella. Jos roolisi saattaa olla haitallinen herkemmille, olisi hyvä ilmoittaa siitä roolin alussa.
- Toivottua olisi käydä ainakin kerran viikossa, riippuen tosin onko hahmosi isossa asemassa, kuten vaikka johtaja.
- Ollaan kivoja kaikille ja otetaan kaikki mukaan peliin :)
- Sääntöjä tulee noudattaa,
mutta rooliessasi koirat voivat silti rikkoa lauman sääntöjä, mutta siitä saattaa tulla seuraamuksia hahmollesi!

 

Lomakkeeseen!

©2019 sobaka - suntuubi.com